Search

THE POSITIVE SUME GAME

Updated: Sep 4, 2019

BETER VOOR MIJ + BETER VOOR DE WERELDIedereen die onderneemt of organiseert, kent de wereld waarin we decennialang opgesloten zaten: de wereld van profit en non-profit. In een wereld van profit, koos je voor ‘ik’. In een wereld van non-profit, koos je voor ‘wij’.

De 'zero'- en 'negative sum'-theorie vertelden ons dat we moesten kiezen tussen het ene of het andere. Voor het ‘ik’ – ofwel het winnen van geld, aanzien en aandeel. Voor het ‘wij’ – ofwel het bouwen van maatschappelijk voordeel.

Kiezen voor de twee samen was niet mogelijk, want de taart was te klein. In het 'wij' was geen plaats voor het 'ik'. In het 'ik' was geen plaats voor het 'wij'.

Vandaag moet je niet langer kiezen tussen 'ik' en 'wij'. Drie transformaties (technologie, duurzaamheid, menselijke waarden) hebben de wereld in transitie geschopt. Iedereen zit opnieuw in de controlekamer om aan de knoppen te draaien. Het levert diepgaande verandering op in de wereld van bedrij- ven en organisaties. Ondernemingen worden socialer. Organisaties worden ondernemender. Omdat ze willen. Omdat ze moeten. Omdat het een voorwaarde is om succes te realiseren. Omdat overleven anders (te) moeilijk wordt. Omdat het een basisvereiste is om talent, aandacht en investeringen aan te trekken en te houden.

De transitie die vandaag in volle gang is, creëert een nieuwe context: een continuüm waar tussen profit en non-profit een nieuwe ruimte groeit en bloeit. Rond en op de grenzen van die nieuwe ruimte vind je de vruchtbare bodem voor een cool nieuw spel: The Positive Sum Game.


Binnen The Positive Sum Game is kiezen tussen ‘ik’ en ‘wij’ niet langer nodig. Het is een spel waarin “better for me + better for the world” hand in hand gaan. Ik kan win- nen en wij kunnen winnen: op hetzelfde moment, want door te kiezen voor ‘allebei’ wordt de taart groter. The Positive Sum Game levert winst op. “Better for me + better for the world” is niet de enige winst. “A better me” tekent zich op een langere tijdshorizon af.


The Positive Sum Game bestaat uit drie delen.


In deel 1 vertellen we over transitie en het continuüm waarin merken, bedrijven en organisaties vandaag opereren. We duiken in de nieuwe tussenruimte en de vrucht- bare bodem voor het nieuwe spel.

Deel 2 gaat over kleur bekennen. Het gaat over het vinden van je waarachtige plek en richting in de ééngemaakte ondernemingsruimte. De vraag ‘Welke rol spelen winst en Purpose in mijn bedrijf of organisatie?’ kan geen enkele partij vandaag nog uit de weg gaan. In dit onderdeel vertellen we waarom.

In deel 3 reiken we 7 troeven aan om The Positive Sum Game voluit te spelen.

Dit praktische deel is een antwoord op de vraag ‘Hoe doe je het?’. In dit praktische

onderdeel bekennen wij, auteurs, zelf kleur.


Niet meer moeten kiezen. Kleur bekennen. Winnen door een ander spel te spelen. Daar gaat dit boek over.

82 views0 comments

Recent Posts

See All